Waar leg jij straks aan?

Waar leg jij straks aan? Aan het kanaal, aan de Berkel, aan de Groene Hoven of aan het Stadsplein?

In de vier deelgebieden komen woningen met elk een eigen karakter. Aan het kanaal de industriële stoere kadewoningen met de mogelijkheid van een watergerichte woonkamer op de 1e verdieping. Prominent ‘op de uitkijk’ verrijst bij de haven een gebouw met appartementen. Stedelijke woningen vind je aan het stadsplein. De woningen in deelgebied de Groene Hoven treden naar buiten met een veranda-zone en aan de Berkel komen gevarieerde stijlvolle vrijstaande woningen en twee-onder-één-kapwoningen in een speelse dorps-setting.

Stoer & idyllisch (architectuur)

Kop van Oost is een woonbuurt met een duidelijke samenhang, maar ook een met twee verschillende landschappelijke gezichten. Deze verdeling is gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van de locatie en geïnspireerd door de omgeving. De ene helft ligt namelijk aan de rivier de Berkel en de andere kant aan het Twentekanaal.

Het deel boven de centrale laan aan de kant van het kanaal is geïnspireerd door het industriële verleden van Lochem. Dit zie je goed terug in de stoere stijl van de architectuur, maar ook in de strakke geleding van de kavels. Aan het kanaal komt een strakke wand met op de kop een ruimtelijk accent. De kadewoningen hier bieden een robuuste aanblik. De woonblokken vertonen her en der een opvallend accent; samen vormen ze één familie. Het appartementencomplex bij de passantenhaven is een gezichtsbepalend baken.

De woningen aan de Groene Hoven krijgen een geheel eigen architectuur. Door de combinatie met de parkachtige opzet van de openbare ruimte vormt dit deelgebied de overgang tussen de Berkel en het Twentekanaal. Meanderende routes en een gevarieerde beplanting creëren verschillende doorkijkjes met een coulissen-effect, een typisch Achterhoeks gegeven.

De rijwoningen en het appartementengebouw aan het stadsplein krijgen weer een wat stedelijker karakter en zijn gericht op het stadsplein.

Aan de Berkelzijde heerst juist een dorpse informele sfeer geënt op de villa’s, landgoederen en theekoepels uit vroegere tijden langs deze rivier. De architectuur wordt gekenmerkt door bijzondere ruimtelijke accenten zoals erkers, veranda’s en speels geplaatste nokrichtingen. De woningen zijn georiënteerd op de openbare ruimte en sluiten hier harmonieus op aan.

De verbindende schakel

Tussen twee wateren wordt op deze herontdekte plek in Lochem een nieuwe schakel gelegd met het buitengebied. De unieke ligging en de samenhang van de wijk geven dit woongebied grote meerwaarde voor de stad. Het diverse aanbod aan woningen biedt voor elk wat wils.

Via de Hanzeweg bereik je de wijk per auto en daarnaast vormt het stadplein een centrale ontmoetingsplek. De groenstructuur op Kop van Oost werkt als verbindend framewerk. De oevers van de Berkel worden meegetrokken in het plan voor een natuurlijke uitstraling, denk aan wilde bloemen, hagen en fruitbomen.

Interesse?

Zie jij jezelf wel wonen op Kop van Oost en wil je hier voet aan wal zetten? Meld je dan nu aan en geef je woonwensen vast aan ons door. Wij houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Naar aanmelden